The Burnham Family Memory Care Residence at Avery Heights – Interior

Hartford, Connecticut

The Burnham Family Memory Care Residence at Avery Heights is a transformation of a former 10,000 sf independent living wing into a secure 20 unit assisted living neighborhood for seniors suffering from dementia. 25% of the interior space is a dedicated to a day lit social living/dining/kitchen space with access to an expansive outdoor patio and garden. Interior features include a fireplace, sitting area, country kitchen, two private Activity Rooms, a large communal dining table and more private two and four person tables. The interior finishes and lights are designed to provide a familiar warm sense of home while compensating for deteriorating eyesight in older adults with higher levels of light and contrasting floor to wall surfaces. The outdoor space includes a large patio for socializing, a meandering walking path for exercise and garden gazebo for reflection and rest. Plants are a carefully selected mixture of native species that offer a variety of textures, colors, and scents to stimulate the senses.
 

Awards

Boston Society of Architects / AIA – Healthcare Facilities Design Award
Contract Magazine Healthcare Environment Awards – Long Term Memory Care
CREW CT Blue Ribbon Awards – Best in Class – Healthcare
IIDA New England Award – Best Senior Living
IIDA New England Award – Best in Connecticut
AIA National Design for Aging Published Project
IIDA Healthcare Award – Extended Care & Assisted Living Facilities

quote-marks-2
Not in a million years could I have imagined such an amazing redesign in a 26-year-old facility. It is a dream come true.
Bill Englehart
Director, Avery Heights

Share this:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
Close Menu